A nagy hőségben tovább roskadunk a vizsgáktól, így nem sok időnk marad a vulkánok világából bejegyzéseket produkálni, de most legyen egy hűsítő látvány, az Aleuti-szigetív egyik igen aktív tűzhányója a Cleveland:
A Föld egyik tüneményes, remek alakú tázhányója távol az emberi szemektől és figyelő műszerektől. Forrás: Claire Smallwood

Az 1730 m magas Cleveland egy távoli lakatlan szigeten, a Chuginadak (neve az aleuti tűzistenről származik) sziget nyugati részén található. A tűzhányó tevékenységét semmilyen műszer nem figyeli, annak ellenére, hogy az Aleuti-szigetív egyik legaktívabb tűzhányója. Így van ez azonban a Föld aktív tűzhányóinak több mint fele esetében... Az eseményeket kis szerencsével egy távoli webkamerán keresztül lehet követni, ami azonban a 75 km-re lévő legközelebbi település, Nikolski közelében van. A képeken azonban csak ritkán jelenik meg a vulkán távoli alakja, többnyire csak a sűrű felhőzetet nézhetjük. A vulkán kitöréséről így többnyire a műhold képek alapján következtetnek az Alaszkai Vulkán Obszervatórium (AVO)l szakemberei. Az alábbi remek kép egy ilyen eseményt örökített meg:
...és pöffen egy kicsit... A Cleveland 2006 május 23-i kitörése. Forrás: ISS Crew Earth Observations experiment and the Image Science & Analysis Group, Johnson Space Center

A tűzhányó általában rövid ideig tartó hamukilövelléseket produkál, vélhetően ezek vulcanoi-típusú kitörések. Ekkor a hamufelhő 6-10 km magasba emelkedik. Ehhez olykor a meredeken lejtőn leereszkedő lávafolyások társulnak. A tűzhányó azonban képes ezeknél erősebb, VEI=3 nagyságú kitörésekre is, ilyen volt 1944, 1987, 1994, 2001 és 2006-ban. A szakemberek most is egy ehhez hasonló kitöréstől tartanak. Tavaly nyáron egyre nyugtalanabbá vált a tűzhányó, majd az elmúlt hónapokban egy lávadóm kitüremkedést mutattak a radar felvételek. Egy lávadóm elzárhatja a kürtőt, ami alatt jelentős nyomást fejthetnek ki a magmában ragadt gázbuborékok és ez növelheti a heves robbanásos kitörés esélyét. A Cleveland június 19-én ismét robbantott egyet, amit szerencsés módon a távoli webkamera képe is megőrzött. A pilóták becslése szerint több mint 10 km magasba emelkedett a hamufelhő. Az AVO szakemberei ennek hatására emelték a készültségi szintet, ami most a 4-fokozatú skálán a harmadik fokozaton, azaz a narancs szinten áll.
Robbanásos kitörés a távoli Cleveland vulkánon június 19-én. Forrás: AVO



Címkék: Alaszka Cleveland vulcanoi-kitörés Aleut-szigetek

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzhanyo.blog.hu/api/trackback/id/tr706154519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása