Augusztus 10-én, hajnalban az indonéziai Paluweh (más néven Rokatenda) tűzhányón a 2012. októbere óta megszokott kitörés zajlott, azonban ezúttal a vulkáni működés tragikus kimenetelű volt. A robbanásos kitöréshez ezúttal izzó gázokból, vulkáni kőzetdarabokból és vulkáni hamuból álló piroklaszt-ár is kapcsolódott, ami nagy sebességgel rohant le a vulkán oldalán és legalább 5 ember (3 felnőtt és 2 gyerek) halálát okozta a tengerparton. Elmenekülni esély nem volt, mivel ez a legveszélyesebb vulkáni kitörési folyamat előre nem jelezhetően történik és nagyon gyorsan zajlik. Aki pedig bekerül egy ilyen izzófelhőbe, az pillanatok alatt elveszti életét!

A Palue szigeten található Paluweh tűzhányó 2013. február 12-én készült űrfotója. A képen jól látható, hogy a sziget déli oldala a legveszélyesebb és itt piroklaszt-ár (pyroclastic flow) friss üledéke is felfedezhető. Fotó: NASA


A tűzhányó egy kicsiny (8 km széles) szigeten, Palue szigetén található Flores szigete közelében. A szigeten mintegy 10 ezer ember él, az elmúlt év októbere óta zajló vulkáni kitörések következtében azonban már több százan hagyták el otthonukat. Bár az ismétlődő kitörések miatt egy 3 km széles veszélyzónát alakítottak ki az indonéz vulkanológusok, a helyiek sokszor nem vesznek tudomást erről. Ez a tragikus eset is a tiltott veszélyzónában történt... A tűzhányó pedig valóban a veszélyes, kiszámíthatatlan vulkánokhoz tartozik. A tűzhányót több lávadóm, azaz nehezen kitüremkedő lávából kialakult kúp alakú vulkáni forma együttese alkotja. 900 méter széles kráterében jelenleg is zajlik lávadóm kitüremkedés. Az ilyen lávadóm sok esetben eldugaszolhatja a kürtőt, ami erőteljes robbanásos kitörést okozhat és ehhez nem ritkán kapcsolódhat piroklaszt-ár is. Hasonlóan erőteljes és nagyon veszélyes, piroklaszt-árak lezúdulásával járó kitörés történhet akkor is, amikor ennek a lávadómnak a meredek, instabil oldala hirtelen leomlik (ilyen történt például augusztus 5-én). Vélhetően egy ilyen vulcanoi-típusú kitörés zajlott most is, ami mintegy 4 órán keresztül tartott. A vulkáni hamufelhő mintegy 2 km magasra emelkedett, azonban az ebbe bekerülő izzó lávakőzet darabok miatt a kitörési felhő hirtelen olyan tömegű lett, ami már nem tudott felemelkedni, hanem összeroskadt és a vulkán oldalán zúdult le.

A Paluweh tűzhányó 2013. augusztus 10-i halálos piroklaszt-árja. Fotó: AFP Getty Images




Címkék: áldozatok Indonézia piroklaszt-ár Paluweh lávadóm

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzhanyo.blog.hu/api/trackback/id/tr16154472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása