Vége a nyári szünetnek, kezdődik az iskola! A forró nyár nem szolgáltatott túl sok tüzes vulkáni hírt, ez tükröződött a blog bejegyzések ritkaságában is. Nem, ez nem jelenti azt, hogy nincs miről írnunk, híradásainkat, jegyzeteinket a vulkáni működésekről folytatjuk majd a továbbiakban is, bár lehet, hogy kicsit ritkábban (hacsak közbe nem szól egy éppen most még szunnyadó, aztán hirtelen felébredő tűzhányó...). Be kell látnunk, hogy korlátozott időnket hatékonyabban kell beosztanunk és a következőkben nagyobb mértékben kell foglalkoznunk tudományos eredményeink szakmai közzétételével, azaz publikációk elkészítésével. Természetesen majd ezekről is röviden beszámolunk. Most azonban egy friss hétvégi hír: ismét hallatott magáról a kamcsatkai Bezimjannij (köszönjük Alexnek az infót!)
Ismét kitörésben a kamcsatkai Bezimjannij: szeptember 1-i felvételek. Előtérben a Kljucsevszkaja gyönyörű szabályos kúpja. Forrás: Yu. Demyanchuk, KVERT

A KVERT jelentése szerint a szeizmikus jelek a koordinált világidő (UTC) szerint szeptember 1-én este negyed 8-ra teszik a robbanásos kitörés kezdetét. A vulkáni hamufelhő rövidesen 10-12 km magasra emelkedett. A vulkáni működés mindössze fél órán keresztül tartott, majd még jó két órán keresztül zajlott a földremegés. A vulkáni hamu kelet-északkelet felé terjedt és a műholdas felvételek a vulkántól 550-600 km távolságig követték. A kitörési felhő miatt először vörös, majd vasárnap narancs riasztást adtak ki a repülőknek.
A kitörésnek nem volt sok előzménye, szemben azzal ahogy azt korábban, március elején tapasztalták. Augusztusban gyenge földrengéseket regisztráltak, amihez több-kevesebb gázkiáramlás kapcsolódott. A KVERT augusztus eleji jelentéseiben azonban már megjegyzik, hogy a vulkanológusok lávadóm kitüremkedést figyeltek meg a vulkán délnyugati oldalában, amit a hőanomália képek is megerősítettek. Mindezek alapján úgy vélem, hogy a kitörés egy hirtelen vulcanoi kitörés lehetett, aminek oka a kürtőt elzáró lávadóm alatti magmatestben lefojtott gázok túlnyomása, majd hirtelen robbanásos felszabadulása lehetett. Mindez beleillik a tűzhányó szokásos működésébe és hasonló kitörések a jövőben is várhatóak.


Címkék: vulcanoi-kitörés Bezimjannij

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzhanyo.blog.hu/api/trackback/id/tr386154513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása