Gyors nyári bejegyzés, miközben zajlik a 30. olimpiai játékok, és már megvan az első aranyérmünk is! London az első város, ahol már harmadszor rendeztek olimpiát. Az elsőnek némi köze volt a vulkáni működéshez, ezért röviden megemlékezünk erről az eseményről.
1908-ban úgy volt Róma rendezi az olimpiát, mégis London adott otthont a sportolók nagy találkozójának. Az ok a Vezúv 1906. áprilisi kitörése volt. Hogyan lehetséges az, hogy egy Nápoly közeli vulkán kitörése, ráadásul 2 évvel az olimpiai játékok előtt megakadályozza a római olimpia rendezését? A hivatalos és sokak által vélelmezett verzió szerint a kitörést követően az olasz kormány elbizonytalanodott, hogy a vulkánkitörés okozta károk után anyagilag képes lesz-e majd az olimpiát megrendezni, ezért az utolsó pillanatban visszalépett és helyére ugrott be London.
A Vezúv 1906. április 4-én néhány hónapos gyengébb működés után tört ki, amikor a tűzhányó déli lejtőjén egy hasadék nyílt fel, ahonnan lávaömlés indult ki. Április 6-án egy újabb hasadék nyílt fel, csupán 600 méter tengerszint feletti magasságban, Bosco Cognoli közelében. A lávaöntés mellett a központi kürtőben egyre intenzívebb robbanásos kitörések történtek, a lávaszökőkutak mellett a vulkáni hamufelhő 2-3 km magasságba emelkedett. A vulkán felszíne mindeközben is egyre emelkedett, ami erős belső nyomást jelentett. Torre del Greco és Torre Annunziata között a tengerszint mintegy 50 cm-t csökkent, ami a vulkán fokozódó felboltozódását jelezte. A magasba törő lávaszökőkút tevékenység tehát még nem csökkentette a vulkán alatti magma belső nyomását. Április 8-án hajnal fél 4-kor aztán hirtelen megváltozott a kitörés jellege és bő egy napon keresztül „gejzír-szerűen” zúdult ki a vulkáni anyag a központi kürtőből. Néhány cm nagyságú vulkáni törmelékek záporoztak a kráter körüli 6 km-es körzetben. Később a kitörés gyengébb lávaöntő jellegűvé vált és április 21-ig tartott.

Az 1906-os kitörés az egyik legnagyobb lávaöntő kitörés volt a Vezúv legutolsó kitörési ciklusában. Boscotrecase településen több épület összedőlt, majd amikor többen a település templomába menekültek, akkor rájuk omlott a vulkáni hamutól súlyos tető. A kitörés mintegy 100 ember halálát okozta, az anyagi kár jelentős volt. De vajon valóban ez volt az igazi indok, hogy az olaszok visszamondták az olimpiát?
Néhányan ezt megkérdőjelezik és utalnak arra, hogy az angolok már 1906. januárjában jelezték, hogy adott esetben készek átvenni a rendezés jogát Rómától, amelynek anyagi nehézségei már ismertek voltak és tudott volt az is, hogy az előkészületek messze nem voltak kielégítőek. A vulkánkitörés később igazán csak egy jó ürügy lehetett, hogy az olasz kormány az anyagi és politikai támogatás hiányát leplezze.


Címkék: 1906 London Olimpia Vezúv

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzhanyo.blog.hu/api/trackback/id/tr896154515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.